15.11.2022

Ta kontroll over strømmen – spar strøm og penger

Smarte strømstyringsprodukter kan hjelpe deg å få kontroll på strømforbruket ditt. Stein-Helge Eide i ELKO forklarer hvordan din lokale elektriker kan hjelpe deg til å bruke strøm smartere.

Strømsparing handler om kontroll og innsikt slik at vi kan ta bedre valg.

Du kan tørke klær på tørkestativ, redusere innetemperaturen, og dusje kortere. Du kan etterisolere boligen, installere solcelleanlegg, varmepumpe eller andre varmekilder.

Men det handler også om å flytte og redusere strømforbruket ditt, og her kan elektrikeren gi deg smarte løsninger som gjør at det skjer automatisk.

–Elektrikere har fått et løft i kompetansen de siste årene. De er ikke lenger bare installatører og håndverkere. De er også rådgivere som kan hjelpe deg med hvordan du kan spare strøm og penger ved å styre strømforbruket, sier Stein-Helge Eide, salgsspesialist i ELKO.

Foto: ELKO

Varme på natta

For å ta et eksempel.
Mange har varmekabler og panelovner som oppvarming. Mange tenker at de kan stille dem inn slik at de slår seg på når de står opp om morgenen og kommer hjem om ettermiddagen. Og at varmen er avslått når huset er tomt.

Samtidig er elektrisiteten som regel billigere på natta og dyrere i morgentimene og på ettermiddagen. Det er også tidspunktet du bruker mange andre elektriske apparater.

Med andre ord kan det være smart å flytte det forbruket som kan flyttes til tider hvor strømmen er billigere. Slik kan du spare både energi og penger.

–Det lure er å la varmekablene varme opp betonggulvet på badet et par timer før du skal stå opp. Og så slå dem på igjen to timer før du kommer hjem. Dette kan du gjøre med en smart termostat som styrer varmekablene, sier han.

–Et system med smarte produkter kan samles i en app som gjør det lett å ha oversikt over strømforbruket i boligen, sier han og forklarer at med et slikt system kan du lade elbilen eller varme opp vannet i varmtvannstanken når strømmen er billigst, og du kan passe på at du holder deg innenfor en fastsatt grense slik at du ikke må betale ekstra mye for nettleien. Det beste er at et godt smarthussystem kan utføre det på egenhånd slik at det skjer automatisk, forteller han.

Foto: ELKO

Gjør huset smartere

Ifølge strømeksperten er det tre steg du kan ta for å spare strøm og penger:

  • Få oversikt. Oppvarming og varmtvann utgjør tre fjerdedeler av strømforbruket i en bolig. Mange er ikke klar over hvor mye strøm de bruker og hva i huset som trekker mest strøm. Heller ikke når på døgnet de bruker mest strøm. Man kan få innsikt i strømforbruket ved å bruke smarte enheter som monteres rett på kursen i sikringsskapet og som måler totalforbruket og forbruk på hver av kursene.
  • Reduser forbruket. Du kan for eksempel kutte 20-25 prosent av forbruket til oppvarming ved å bruke smart varmestyring som også deler inn boligen i tempererte soner. Det vil si at det er varmere i rom som du oppholder deg mye i, og at det ikke går på bekostning av komforten, men hever den. Du kan også spare 5 prosent av forbruket på å senke temperaturen generelt med 1-2 grader, som er ekstra gunstig når strømprisen er høy.
  • Flytt forbruket. Det er effektivt å flytte strømforbruket til et tidspunkt da strømprisen er lavere og for å unngå at effekttariffen hopper til et høyere nivå. For eksempel er det mulig å utsette oppvarmingen av vann. Forbruket av varmtvann er jo gjerne forbundet med dusjingen på morgenen, når strømprisen er høy. Ved å montere et smartrelé kan man sørge for å varme opp vannet når strømmen er rimelig.

Med ny nettleiemodell må vi nå betale ut ifra hvor mye strøm vi bruker samtidig. Så ved å flytte oppvarmingen av vannet til tider der du ikke lager mat eller bruker tørketrommelen, unngår du dyre forbrukstopper. Man kan også bruke smarte stikkontakter til å slå av og på elektrisk utstyr som panelovner for å jevne ut forbruket. Regulering av varmekabler og panelovner bidrar godt til lavere pris. Men det er ikke noe man enkelt gjør manuelt, det handler om å sette det i system.

Foto: ELKO

Klar for fremtiden

Mange av de lokale elektrikerselskapene i Konstel merker at stadig flere kunder etterspør hvordan de best mulig kan spare strøm eller redusere strømregningen sin. Mange har allerede fått med seg at smarte systemer kan være en løsning.

–For oss som elektrikere, og installatør av produkter er det viktig å kunne levere et komplett system, som inneholder funksjonene kundene forventer, samtidig som vi kan være trygge på produktenes kvalitet, sier daglig leder Gunnar Storm-Olsen i Fagelektro.

–Vi ser også at det er viktig å komme inn tidlig i prosessen for å hjelpe kunden i riktig retning. Ved å planlegge og få oversikt over kundens behov kan vi som fagpersoner foreslå og tilpasse produkter og løsninger som løser kundens utfordring, sier han.

 

Lønnsom oppussing

Slike smarte systemer har nemlig blitt betydelig billigere de siste årene ved overgang til trådløs sammenkobling. Og med dagens strømpriser er kostnaden med smart elektrostyring fort spart inn.

–Det er ofte en lønnsom oppussing, siden det reduserer strømregningen, skaper en enklere hverdag og gir god komfort. Samtidig gir ENOVA støtte opp til 10 000 kroner for installasjon av smart strømstyring ved bruk av elektriker, en gunstig mulighet for både bolig- og hytteeiere, sier Eide i ELKO og legger til at mange velger å erstatte dyre alarmtjenester ved å bruke smarthusløsninger.

–Du har alltid systemet med deg i lomma, du blir varslet ved hendelser, og kan låse opp døra eller se på overvåkningskamera fra mobilen.

Foto: ELKO

Oversikt over noen produkter

Smart Tag
En enhet som måler strømforbruket. Den monteres i sikringsskapet og kan måle både totalt strømforbruk og individuelle kurser.

Relepuck
Styrer varmtvannsberederen for å flytte og balansere forbruket.

Smarte stikkontakter
Gjør apparater smarte, måler forbruket. og slår av og på styrt av tid, temperatursensor, forbruk og strømpris.

Smart termostat
Styrer varmekabler for mest mulig effektiv oppvarming.

Les mer om ELKOs smarthjemprodukter her

Tips! Enova støtter strømsparetiltak

Hos Enova kan du få støtte til en rekke sparetiltak. Deriblant både energirådgiving og installering av system for smart strømstyring.
www.enova.no

 

Artikkelen er skrevet for Konstel, i samarbeid med ELKO.

Våre elektrikere har kunnskap om strømstyringsprodukter

Er du nysgjerrig på hvordan du kan ta kontroll over strømmen? Vi kan både veilede og installere en rekke smarte produkter for hjem og hytte, tilpasset dine ønsker og behov.